Celozrnné mouky

Pokud máte dobrý recept a chcete se o něj podělit, pošlete jej na e-mail: jakost@mlynalfa.cz a my jej rádi uveřejníme na našich webových stránkách.

Celozrnné lívance s jablky

Suroviny

  • 2 ks vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 12 lžic pšeničné celozrnné mouky
  • sůl
  • 1 jablko
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce másla na smažení

Postup přípravy receptu

Do mléka najemno nastrouháme oloupané jablko. Přidáme vejce, oba cukry, kypřící prášek, skořici, sůl a postupně po lžících přidáváme mouku. Vymícháme těsto.
Na pánvi rozpustíme máslo a dozlatova smažíme menší lívanečky.
Hotové celozrnné lívance s jablky můžeme zdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo marmeládou a také je před podáváním lehce pocukrujeme.

Domácí chlebové rohlíky

Suroviny

  • 480g žitná celozrnná mouka
  • 100ml voda
  • 42g čerstvé droždí
  • 400ml vlažné mléko
  • 4 lžičky cukru
  • podle chuti drcený kmín

Postup přípravy receptu

Mouku prosejeme. Droždí rozdrobíme, promícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku postupně přidáváme zbylou mouku, osolíme a ochutíme drceným kmínem. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout.
Potom těsto opět propracujeme, rozdělíme na kousky ve velikosti tenisových míčků, rozválíme na válečky, které spirálovitě zakroutíme.
Rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
Potom je potřeme osolenou vodou, posypeme, kmínem, sezamem nebo hrubou solí a upečeme v horké troubě při 220 °C dorůžova.
Domácí chlebové rohlíky podáváme jako přílohu k polévkám, zeleninovým salátům, ale můžeme je i mazat nejrůznějšími pomazánkami.

kontaktujte nás

Máte-li nějaký dotaz nebo požadavek, napište nám na e-mailovou adresu odbyt@mlynalfa.cz.
Rovněž uvítáme Vaše inspirující připomínky a těšíme se na spolupráci.

Telefon

+420 519 415 351, +420 519 415 331