Jáhlové recepty

Pokud máte dobrý recept a chcete se o něj podělit, pošlete jej na e-mail: jakost@mlynalfa.cz a my jej rádi uveřejníme na našich webových stránkách.

Jáhlová kaše se sýrem

Suroviny

  • 300 g jáhel
  • ½ l mléka
  • ½ l vody
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • 200 g sýra na strouhání
  • 200 ml kysané smetany
  • 2 žloutky
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací misky

Postup přípravy receptu

Jáhly několikrát propaříme na sítu vroucí vodou, pak je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mléko smícháme s vodou, zahřejeme k varu, přidáme sůl, pepř a okapané jáhly. Za stálého míchání je zvolna rozvaříme na kaši. Do hotové kaše vmícháme jemně nastrouhaný sýr a pak ji přendáme do vymazané a vysypané zapékací misky. V mírně zahřáté troubě zapékáme asi 15 minut. Pak sýrovou kaši zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali žloutky a ještě 15 minut zapékáme.

Jahelník slaný

Suroviny

  • 250 g jáhel
  • ½ l mléka
  • ½ l vody
  • ½ lžičky soli
  • 300 g dušeného hlávkového zelí
  • 1 lžíce sádla
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • tuk na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

Jáhly na sítu několikrát prolijeme vroucí vodou, pak je důkladně propereme studenou vodou a necháme okapat. Mléko s vodou a solí zahřejeme k varu, přidáme jáhly a za stálého míchání je rozvaříme na kaši. Do ní vmícháme drobně překrájené zelí a sádlo a vše ve vymazaném pekáči zapečeme dorůžova ve středně horké troubě.

Jahelník s cibulkou a škvarečky

Suroviny

  • 250 g jáhel
  • ½ vody
  • ½ l mléka
  • ½ lžičky soli
  • špetka mletého pepře
  • 2 velké cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce škvarečků
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • tuk na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

Jáhly na sítu několikrát propaříme vroucí vodou, pak je prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Mléko s vodou, solí a pepřem svaříme, přidáme okapané jáhly a zvolna je za stálého míchání rozškvaříme na kaši. Na sádle osmahneme dozlatova drobně pokrájenou cibuli a smícháme se škvarečky. Přidáme kaši, vše pečlivě promícháme a ve vymazaném pekáči zapečeme dorůžova ve středně horké troubě.

Jáhly na hořčici

Suroviny

  • 300 g jáhel
  • 1 l hovězího vývaru (může být z kostky)
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce škvarečků
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • voda na spaření a prolití jáhel

Postup přípravy receptu

Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Pak je vložíme do vroucího vývaru a zvolna uvaříme doměkka. Na rozpáleném sádle prohřejeme škvarečky, přidáme uvařené jáhly, hořčici a promícháme. Dle chuti osolíme a opepříme.

Jáhlové karbanátky

Suroviny

  • 150 g jáhel
  • ½ l vody
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce nasekané petrželové natě
  • 1 vejce
  • špetka mletého pepře
  • šálek strouhanky
  • hrst sušených hub předem namočených ve vodě
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • olej na smažení

Postup přípravy receptu

Jáhly na sítu několikrát prolijeme vroucí vodou, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je vložíme do vroucí osolené vody a rozvaříme na hustou kaši. Po vychladnutí do ní vmícháme na sádle osmahnutou cibuli, rozetřený česnek, petrželovou nať, vejce, pepř a drobně nasekané houby. Promícháme a strouhankou zaděláme tužší karbanátkové těsto. Z něj mokrýma rukama vytvarujeme ploché karbanátky a ty na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova.

Jáhlové škubánky

Suroviny

  • 250 g jáhel
  • ½ l mléka
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • voda na spaření a prolití jáhel

Postup přípravy receptu

Jáhly na síta několikrát prolijeme vroucí vodou, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je vložíme do vroucího osoleného mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Přidáme mouku, dobře promícháme a ještě krátce povaříme. Na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova jemně nasekanou cibuli. Lžící namáčenou vykrájíme škubánky a na talíři je přelijeme osmaženou cibulkou.

Jáhlové smaženky

Suroviny

  • 250 g jáhel
  • ½ l mléka
  • 100 g rozinek
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • voda na propaření a propláchnutí jáhel
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Jáhly několikrát propláchneme vroucí vodou, pak je jednou prolijeme vodou studenou a necháme okapat. Ve vroucím osoleném mléce je za stálého míchání rozvaříme na kaši. Přidáme mouku, ještě krátce provaříme a vmícháme rozinky. Pomoučenýma rukama tvarujeme z ochucené kaše malé šištičky, které namočíme v rozšlehaných žloutcích, obalíme ve strouhance a v rozpáleném oleji osmažíme ze všech stran dozlatova. Podáváme horké, posypané cukrem.

Zapečené jáhly

Suroviny

  • 300 g jáhel
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • voda na spaření a prolití jáhel
  • tuk na vymazání zapékací misky
  • hrubá mouka na vysypání zapékací misky

Postup přípravy receptu

Jáhly několikrát prolijeme vroucí vodou, důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je vložíme do vroucího osoleného mléka a za stálého míchání rozvaříme na kaši. Do ní vmícháme pepř a vejce a vše necháme ve vymazané a vysypané zapékací misce zapéct ve středně horké troubě dorůžova.

Jáhly s houbami

Suroviny

  • 300 g jáhel
  • špetka soli
  • špetka drceného kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • hrst sušených hub předem namočených ve vodě
  • 200 g zmražené zeleniny s kukuřicí
  • lžíce jemně nasekané petrželové natě
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • voda na podlití

Postup přípravy receptu

Jáhly na sítu několikrát propláchneme vroucí vodou, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Houby slijeme, vodu vymačkáme a pak je nakrájíme na kousíčky. Na oleji krátce osmahneme zeleninu a houby, přidáme sůl a kmín, vmícháme okapané jáhly a pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení podléváme vodou, občas zamícháme. Do hotového pokrmu vmícháme petrželku.

Sladké jáhlové knedlíky

Suroviny

  • 200 g jáhel
  • ½ l mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • ½ lžičky mleté skořice
  • šálek polohrubé mouky
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • osolená voda na uvaření knedlíků
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo na přelití

Postup přípravy receptu

Jáhly na sítu několikrát prolijeme vroucí vodou, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je vložíme do vroucího osoleného mléka. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši a do ní vmícháme vejce, mouku a skořici. Vytvarujeme malé kulaté knedlíky, které uvaříme ve vroucí, mírně osolené vodě. Na talířích posypeme cukrem a přelijeme máslem.

Jáhlový závin - moučník

Suroviny

  • těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • ½ lžičky krupicového cukru
  • 3/8 l mléka
  • špetka soli
  • náplň:
  • 250 g jáhel
  • ¾ l mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g rozinek
  • 1 vejce
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • tuk na vymazání plechu
  • mléko na potření

Postup přípravy receptu

Těsto: v mléce s cukrem necháme zmladit droždí. mouku smícháme se solí, přidáme mléko s droždím, cukrem a vypracujeme hladké těsto a necháme je vykynout
Náplň: několikrát vroucí vodou spařené a studenou vodou propláchnuté jáhly ve vroucím mléce rozvaříme na kaši a necháme ji vychladnout. Pak do ní vmícháme rozinky, cukr a vejce.
Vykynuté těsto rozválíme, střed potřeme náplní a svineme závin. Opatrně jej přendáme na vymazaný plech, ještě necháme znovu vykynout, potřeme mlékem a ve středně horké troubě upečeme dorůžova.

Jáhlové křupinky - moučník

Suroviny

  • 300 g jáhel
  • ½ l vody
  • ½ l mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička oleje
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • kůra z poloviny citronu
  • 50 g hrubě nasekaných mandlí
  • voda na spaření a propláchnutí jáhel
  • hladká mouka
  • vejce a strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • džem na ozdobení
  • vanilkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Jáhly na sítu několikrát propaříme vroucí vodou, pak je důkladně prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Ve vroucím osoleném mléce s vodou je rozvaříme na kaši a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše vmícháme olej, vejce, cukr, citronovou kůru a madle. Lžící odkrajujeme kousky ochucené kaše, každý mokrýma rukama zploštíme a obalíme v klasickém trojobalu. Takto připravené placičky osmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova, posypeme cukrem a do středu každé placičky dáme lžičku džemu.

Jáhlová bábovka - moučník

Suroviny

  • 150 g jáhlové krupice
  • 300 g uvařených brambor
  • 40 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • kůra z poloviny citronu
  • šálek mléka
  • 30 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 bílky
  • voda na spaření a propláchnutí krupice
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Krupici na hustém sítu několikrát prolijeme vroucí vodou, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Oloupané brambory jemně nastrouháme. Máslo utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem, přidáme brambory, jáhlovou krupici, mléko, citronovou kůru, sůl a mouku s práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme a nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně horké troubě upečeme. Po vyklopení hustě pocukrujeme.

kontaktujte nás

Máte-li nějaký dotaz nebo požadavek, napište nám na e-mailovou adresu odbyt@mlynalfa.cz.
Rovněž uvítáme Vaše inspirující připomínky a těšíme se na spolupráci.

Telefon

+420 519 415 351, +420 519 415 331