Recepty z krup

Pokud máte dobrý recept a chcete se o něj podělit, pošlete jej na e-mail: jakost@mlynalfa.cz a my jej rádi uveřejníme na našich webových stránkách.

Bramborové šišky s kroupami

Suroviny

  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 100 g uvařených a umletých krup
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • mírně osolená voda na uvaření šišek

Postup přípravy receptu

Oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme mleté kroupy, žloutek, mouku a vypracujeme vláčné, tužší těsto. Z něj vyválíme malé šišky a ty uvaříme ve vroucí osolené vodě. Podáváme jako přílohu k omáčkám, zeleninovým pokrmům, nebo jako samostatný pokrm, který polijeme rozpuštěným tukem.

Kroupová baba

Suroviny

  • 500 g krup
  • 1 l mléka
  • 4 velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • špetka mletého kmínu
  • špetka majoránky
  • 1 lžíce jemně nasekaných škvarečků
  • tuk na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

Kroupy v mléce uvaříme doměkka. Pak do nich vmícháme oloupané a jemně nastrouhané syrové brambory, sůl, škvarečky, česnek a koření. Vše rozložíme do vymazaného pekáče a ve středně horké troubě zvolna pečeme 60 minut.

Kroupový Kuba

Suroviny

  • 250 g krup
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • hrst sušených hub předem namočených ve vodě
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • špetka majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • voda na podlití

Postup přípravy receptu

Na sádle orestujeme drobně nasekanou cibuli, přidáme kroupy a osmažíme je dozlatova. Vmícháme okapané a pokrájené houby, sůl, utřený česnek, koření a mírně podlité zvolna dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení občas promícháme a případně podlijeme.

Šoulet

Suroviny

  • 500 g hrachu
  • 500 g krupek
  • osolená voda na uvaření hrachu a krupek
  • 500 g uvařeného kysaného zelí
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce škvarečků

Postup přípravy receptu

Hrách a krupky odděleně uvaříme doměkka a necháme okapat. Pak je střídavě po vrstvách rozložíme do mělké mísy, pokryjeme okapaným zelím a přelijeme cibulkou, osmahnutou na sádle spolu s nasekanými škvarečky.

Kroupový trhanec

Suroviny

  • 150 g vařených a mletých krup
  • 50 g ovesných vloček
  • 100 g uzeného masa
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • špetka soli
  • tuk na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

Ovesné vločky, opražíme za stálého míchání na suché pánvi dozlatova. Přidáme mleté kroupy, utřený česnek, drobně nakrájené maso, sůl, vejce a majoránka a důkladně promícháme. Směs rozetřeme v tenké vrstvě na velký vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Na talířích natrháme na kousky a podáváme s horkým mlékem.

Kroupové omelety (2 porce)

Suroviny

  • 80 g krup
  • voda na uvaření krup
  • 1 žloutek
  • 250 ml mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • šálek hladké mouky
  • olej na smažení
  • džem na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Kroupy uvaříme, necháme okapat a umeleme. V mléce rozkvedláme žloutek, přidáme sůl, cukr, mleté kroupy a mouku. Vymícháme hladké těsto (asi jako na lívance). Na pánvi potřené olejem smažíme tenké omelety z obou stran dorůžova. Pak je potřeme džemem, přeložíme a pocukrujeme.

Tvarohový nákyp s kroupami

Suroviny

  • 200 g uvařených krup
  • 200 g netučného tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 velký ovocný kompot
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

Postup přípravy receptu

Cukr, žloutky a tvaroh vymícháme dohladka, přidáme okapané kroupy, nastrouhanou citronovou kůru a vše promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a okapané pokrájené ovoce. Směs rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče a ve středně horké troubě zapečeme dorůžova a křupava. Rozdělíme na talíře a pokropíme šťávou z kompotu.

Kroupové řezy

Suroviny

  • 400 g uvařených a umletých krup
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce solamylu
  • 3 lžíce mléka
  • 5 lžic borůvkového džemu
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky dohladka, vmícháme mleté kroupy, nastrouhanou citronovou kůru, mléko, tuhý sníh z bílků, džem a solamyl s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a ve středně horké troubě upečeme dorůžova. Pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

kontaktujte nás

Máte-li nějaký dotaz nebo požadavek, napište nám na e-mailovou adresu odbyt@mlynalfa.cz.
Rovněž uvítáme Vaše inspirující připomínky a těšíme se na spolupráci.

Telefon

+420 519 415 351, +420 519 415 331