Recepty z ovesných vloček

Pokud máte dobrý recept a chcete se o něj podělit, pošlete jej na e-mail: jakost@mlynalfa.cz a my jej rádi uveřejníme na našich webových stránkách.

Ovesná kaše s ovocem

Suroviny

  • 100 g ovesných vloček
  • 0,5 l vody
  • čerstvé ovoce

Postup přípravy receptu

Ovesné vločky opražíme dozlatova nasucho na pánvičce, umeleme, zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 0,5 hod. Rozdělíme podle porcí na talíře a přelijeme prolisovaným čerstvým ovocem. Můžeme též podávat posypané cukrem a pokapané citrónovou šťávou.

Vločková kaše

Suroviny

  • 100 g ovesných vloček
  • 800 ml mléka
  • cukr nebo med
  • 0,5 lžičky másla

Postup přípravy receptu

Večer vločky namočíme do studeného mléka. Ráno je ohřejeme, osladíme cukrem nebo medem a omastíme máslem. Při dochucování kaše se fantazii meze nekladou. Můžeme dochucovat kakaem, skořicí, čerstvým ovocem, zavařeninou, šťávou z kompotu apod.

Sladká ovesná kaše

Suroviny

  • 1 l mléka
  • 150 g ovesných vloček
  • 0,5 lžičky másla
  • cukr
  • meruňkový nebo jahodový kompot

Postup přípravy receptu

Ovesné vločky necháme delší dobu máčet v mléce a pak za stálého míchání uvaříme kaši, kterou rozdělíme na talíře, podle chuti osladíme, omastíme máslem a obložíme kompotem. K ochucení kaše můžeme použít i šťávu z kompotu.

Ovesné vločky pražené s cukrem

Suroviny

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g jemného pískového cukru
  • kompot

Postup přípravy receptu

Ovesné vločky opražíme bez tuku za stálého míchání na pánvičce. Pražíme asi 3 minuty, pak přidáme pískový cukr a pražíme další 2 minuty. Takto upravené vločky doplněné kompotem je možné podávat jako přesnídávku nebo je použít k posypání různých sladkých kaší.

Nákyp z ovesných vloček s jablky

Suroviny

  • 250 g ovesných vloček
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 20 g cukru
  • sůl
  • rozinky
  • tuk a strouhanka na vymaštění a vysypání pekáčku
  • 1 kg jablek

Postup přípravy receptu

Z vloček a mléka uvaříme kaši. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme špetku soli, po částech přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme rozinky a vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do pekáčku rozestřeme těsto, které pokryjeme vrstvou jablek, pak znovu vrstvu těsta a jablek. Poslední vrstva je z těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu asi 40 minut.

Jablko s vločkami

Suroviny

  • 20 g ovesných vloček
  • 1 jablko
  • 1 lžíce mléka
  • cukr
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 ořechová jádra

Postup přípravy receptu

Ovesné vločky namočíme přes noc do vody. Druhý den je povaříme na kaši. Do prochladlé kaše přidáme nastrouhané jablko, trochu mléka, cukru podle chuti a citrónovou šťávu. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Dobře promícháme a rozdělíme do misek.

Müsli

Suroviny

  • 8 lžic ovesných vloček
  • 4 větší jablka
  • 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • citrónová šťáva
  • čerstvé maliny nebo jiné ovoce podle sezóny
  • 4 lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

Ovesné vločky namočíme přes noc do studené vody. Ráno nastrouháme jablka a vmícháme je do namočených vloček spolu se slazeným kondenzovaným mlékem a citrónovou šťávou. Vločky narovnáme do misek, zdobíme malinami a posypeme sekanými vlašskými ořechy.

Skotské ovesné placky

Suroviny

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g strouhaného sýra
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 50 g másla
  • sůl
  • prášek do pečiva
  • tuk na pečení

Postup přípravy receptu

Promícháme ovesné vločky, mouku, sýr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme změklé máslo a opatrně vmícháváme mléko. Směs musí být stále hustá. Těsto dobře propracujeme a necháme v chladu odpočinout, pak je rozválíme na tenkou placku, ze které hrnečkem vykrajujeme malá kolečka, která překrojíme napůl, potřeme žloutkem a upečeme na rozpáleném tuku dozlatova.

Křupavé hrudky s oříšky

Suroviny

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla nebo Hery
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g hrubě mletých oříšků
  • 0,5 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 50 g strouhané čokolády
  • oříšky na ozdobu

Postup přípravy receptu

Cukr, vejce a změklé máslo ušleháme, přidáme ovesné vločky a mouku s oříšky. Směs ochutíme skořicí, nepatrně přisolíme a vmícháme nastrouhanou čokoládu. Pokud je směs příliš hustá, přidáme lžíci mléka. Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, z nich utvoříme kuličky, rozložíme je na plech a doprostřed vpíchneme oříšek. Pečeme v předehřáté troubě při 160 st. C dozlatova. Ke konci pečení teplotu snížíme, aby se oříšky nepálily. Vychladlé hrudky můžeme ještě ozdobit čokoládovou polevou. Hrudky jsou dobré jak čerstvé, tak mírně rozleželé uchované v plechové nebo plastové krabici.

kontaktujte nás

Máte-li nějaký dotaz nebo požadavek, napište nám na e-mailovou adresu odbyt@mlynalfa.cz.
Rovněž uvítáme Vaše inspirující připomínky a těšíme se na spolupráci.

Telefon

+420 519 415 351, +420 519 415 331